Когато болката се е превърнала в хроничен проблем, стресът също може да стане хроничен и да влоши още повече състоянието на засегнатия. Той може да понижи прага на болката и да доведе до стягане на околоставните мускули, като ги напряга и ограничава подвижността им.

Съществуват изпитани техники за самопомощ, които могат да помогнат да намалите напрежението. Клиничните изпитвания са доказали, че пациенти, които редовно използват такива техники, успяват да облекчат болката и да подобрят подвижността си.

Следващият път, когато болката се изостри, опитайте някоя от техниките за релаксация:

Визуализация – тази техника канализира силата на въображението с цел предизвикване на промени в организма, а именно намаляване на стреса, болката и други ставни оплаквания.

Щом усетите, че сте напрегнати, представете си спокойна картина – как лежите на тропически плаж или как гледате към невероятно красив планински пейзаж.

Може също да насочите въображението си към любима дейност, без тя да Ви коства усилия и болка. Или пък се фокусирайте направо върху болката, като си представите, че тя е червена и нажежена, а после се променя към хладно синьо и постепенно избледнява.

Насочени образи – това представлява визуализация съвместно със специалист по психично здраве или друг терапевт, който да Ви направлява по време на менталните упражнения. Терапевтът първо ще Ви обучи и помогне да се отпуснете, а след това ще Ви насърчи към визуализации, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Медитация – тази форма на релаксация датира от хилядолетия. Основната цел е да се повлияе на съзнанието чрез пренасочване на вниманието – например чрез съсредоточаване върху процеса на дишане или върху една дума, предмет или мисъл, за да може мозъкът да се освободи от всякакви други мисли и чувства.

Медитацията помага за облекчаване на ставните болки, като понижава стреса, който ги обостря.

За съжаление, не всеки може да намери изход чрез терапията за духа и тялото. За някои хора артритът може просто да е прекалено труден за преодоляване проблем.

Тогава на помощ идва природата и нейните невероятно лековити съставки, които са в състояние да намалят болката и да спрат възпалителните процеси в ставите.

Такива съставки се съдържат и в новата хранителна добавка „Остео диамант“ – комбинация от Колаген, Зеленоуста мида, Босвелия, Глюкозамин сулфат и Хиалуронова киселина.

„Остео диамант“ ликвидира болката в коленете, тазобедрените стави, кръста и раменете по изцяло естествен и физиологичен начин.