До преди 60-70 години повечето хора мислиха, че по време на сън тялото и ума са в покой и това е пасивната част от нашето ежедневие. Да свързваме съня само с биологичните процеси, които служат за възстановяване и покой е напълно погрешно, тъй като това може да се случи и без да спим, а само като си почиваме – не е нужно да има промяна в съзнанието.

Непрекъсната динамика

И по време на сън, и по време на покой органите и системите в организма ни работят, мускулите релаксират, а мозъкът преработва информацията и преживяванията от деня. Това, по което се различават двете състояния е мозъчната дейност по време на сън и промяната в нивата на невротрансмитерите.

По време на сън физиологично се регистрира повишена активност в целия мозък, които са през строго определени интервали. Те се наричат фази на съня и биват две основни: NREM /non-rapid eye movement/ и REM /rapid eye movement/.

 NREM е фазата на дълбокия сън, при който чрез специални апарати се отчитат бавни мозъчни вълни, наречени Делта вълни. През тази фаза няма движение на очите и мускулна активност, сърдечният мускул се забавя и телесната температура се понижава. Продължителността и е средно около 70 минути. В тази фаза е сутрешната ерекция при мъжете/приапизъм/! Когато сме в тази фаза е много трудно да бъдем събудени, но ако това се случи – ще се събудим сънливи, недоспали и изморени. Тази фаза е близо до комата.

REM е фазата на бързите очни движения. През това време дишането се ускорява, очите се движат бързо в различни посоки, сърдечният ритъм се засилва и кръвното налягане се повишава. Единствено мускулатурата остава парализирана, за да бъдем предпазени от самонараняване. Това е периодът на сънуването. Тази фаза продължава около 10-15 минути и по патологични състояния се доближава до халюцинациите и шизофренията.

 NREM и REM фазата образуват цикъл на съня, който е със средна продължителност около 90 минути. За да сме бодри и жизнени са ни необходими 5 цикъла на денонощие. Ако все пак ни се налага да прекараме повече време в бодърстване, тогава трябва да спим поне 2 цикъла или най-малко 3 часа. Това е минимумът да се обработи информацията и да се консолидира.

Какво е сънят?

Нервно-сигналните химикали, наречени невротрансмитери, контролират дали спим или сме будни, чрез въздействие върху различни групи нервни клетки или неврони в мозъка. Невроните в мозъчния ствол произвеждат невротрансмитери като серотонин и норепинефрин, които поддържат някои части на мозъка активни, докато сме будни. Други неврони започват да сигнализират, когато заспим. Изследванията показват също, че химикал, наречен аденозин, се натрупва в кръвта ни докато сме будни и предизвиква сънливост. След това той постепенно се разгражда, докато спим.

Балансът на невротрансмитерите може да бъде променен от някои храни и лекарства. Кофеиновите напитки, хапчетата за отслабване и цигарите стимулират някои части на мозъка и могат да причинят безсъние.

Много често хората, страдащи от безсъние се опитват да разрешат проблема с помощта на алкохола. Той отпуска нервното напрежение и подпомага заспиването, но пък отнема по-дълбоките и възстановителни етапи на съня. Спиртните напитки ни държат в по-леките фази на съня, от които много много лесно можем да се събудим.

Решението

За да се справят с безсънието и честите нощни събуждания, екип учени и фармаколози разработиха уникална вода за сън, която чисто физиологично стимулира отпускането и благоприятства заспиването.

Relax Zone® е натурален продукт, който подпомага заспиването и нощния покой. С помощта на Relax Zone® всеки може да заспи и да се събуди свеж и отпочинал на следващата сутрин, без замаяност, сънливост и странични ефекти.

Relax Zone® – революционната вода за сън помогнала на милиони хора по света.

Релаксзон може да се закупи без рецепта от всяка аптека или да бъде поръчан ТУК с безплатна доставка до всяка точка на страната.

Поръчайте своята опаковка Релаксзон, която е в количество за 30 дни и се насладете на спокоен и най-вече здравословен нощен сън.

Relax Zone®:

  • Без развиването на зависимост
  • Без сутрешна сънливост
  • Без странични ефекти